Produkty - program współpracuje z rozszerzoną wersją tabel IŻŻ zawierających bazę produktów i ich składników pokarmowych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny (dawniej Instytutu Żywności i Żywienia), listę produktów można dowolnie rozszerzać poprzez dopisywanie kolejnych produktów.
Przepisy na potrawy - program daje możliwość komponowania przepisów na bazie produktów z bazy Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny (dawniej Instytutu Żywności i Żywienia), zbiór można dowolnie rozszerzać poprzez dopisywanie kolejnych przepisów.
Jadłospisy - program umożliwia tworzenie szczegółowych jadłospisów z uwzględnieniem konkretnej diety oraz ilości osób żywionych.
Danymi wyjściowymi są:
Zapotrzebowania żywnościowe - służące do planowania i rozliczania rozchodów/przychodów w magazynie żywnościowym.
Kontrola wykonania norm żywieniowych dla każdej z diet.