Zalety słownikowej budowy programu Diety w kontekście pracy dietetyków obsługujących stołówkę.
Pakiet:
Administracja
Program Diety Żywienie Zbiorowe został zbudowany w oparciu o słowniki tematyczne. Stanowią one podstawę wyboru w procesie ewidencji danych wprowadzanych do aplikacji przez użytkownika. Do dyspozycji dietetyka pozostawiamy słowniki odnoszące się do takich zagadnień jak:
- rodzaj wydawanych potraw,
- diety osób korzystających z żywienia zbiorowego danej jednostki,
- posiłki (rodzaje posiłków – śniadanie, obiad, kolacja itp.),
- grupy produktów uwzględniające ich pochodzenie oraz wartość odżywczą (np. produkty zbożowe, mięsa i wędliny, napoje, nabiał, warzywa i owoce itd.),
- grupy żywieniowe (w tym słowniku definiujemy jakie grupy osób obsługuje kuchnia czy stołówka np. mieszkańcy, goście, mogą to być również pracownicy jednostki),
- rodzaje odpłatności (w przypadku obsługiwania większej ilości grup, użytkownik może dowolnie określić formę odpłatności za wydawane posiłki – np. jednorazowa, abonament).
Dzięki wbudowanym słownikom praca z programem nacechowana jest wysokim stopniem automatyzacji oraz zwiększoną efektywnością. Właściwe i rzetelne stworzenie oraz uzupełnienie słowników przez użytkownika stanowi solidny fundament dla późniejszej pracy w programie.