Pakiety
Obliczanie wartości odżywczych posiłków na podstawie tabel IŻŻ.

Obliczanie wartości odżywczych posiłków na podstawie tabel IŻŻ.

Pakiet: Administracja
Aby prawidłowo obliczyć wartości odżywcze posiłków serwowanych w ramach żywienia zbiorowego zamkniętego, należy mieć dostęp do tabel wartości odżywczej produktów spożywczych podających zawartość energii, białka, aminokwasów w 100 g produktu (tabele IŻŻ) oraz do jadłospisu. Wszystkie te dane zgromadzone są w "Tabelach wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw" wydanie IV rozszerzone i uaktualnione - wersja pełna dostępnych w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny, z którymi to tabelami współpracuje program Diety Żywienie Zbiorowe. Co więcej, dzięki wbudowanemu mechanizmowi program obliczy wartości odżywcze serwowanego posiłku bez konieczności dokonywania przez użytkownika żadnych operacji  matematycznych.
Dzięki opcji „Dane o produkcie” program pokazuje dane o produkcie. Podobne, choć bardziej szczegółowe informacje użytkownik uzyska pod pozycją „Składniki odżywcze potrawy” - układ okna jest taki sam jak dla składników odżywczych produktu-z tą różnica że dotyczy całej potrawy (a więc sumuje odpowiednie składniki). W ten sposób uzyskamy informacje zarówno o tym jakie i ile składników odżywczych znajduje się w 100 g danej potrawy ale również w serwowanej porcji czyli np. w 250 g zupy. Zastosowanie takiego rozwiązania służy jednocześnie do łatwego kontrolowania realizacji norm żywieniowych

Informacje o plikach cookies

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce.