Pakiety
Jak należy zaplanować jadłospisy przy żywieniu zbiorowym zamkniętym.

Jak należy zaplanować jadłospisy przy żywieniu zbiorowym zamkniętym.

Pakiet: Administracja
Prowadzenie żywienia zbiorowego zamkniętego polega nie tylko na dbaniu o świeżość serwowanych w stołówce potraw czy najwyższą jakość produktów, które wykorzystuje się w kuchni. Żywienie zbiorowe zamknięte to również trudna sztuka planowania – sztuka zaplanowania i przygotowania jadłospisów. 
Program Diety zapewni wykonanie tego zadania w 100%. Proponowany przez nas system umożliwia wprowadzanie jadłospisów na wybrany dzień dla mieszkańców jednostki/osób żywionych z podziałem na rodzaje posiłków, ilość porcji oraz wymagane diety. Co więcej, dzięki bogatej funkcjonalności oraz elastyczności programu Diety, możliwym a nawet wskazanym jest zaplanowanie pełnego jadłospisu na dłuższe okresy czasu. Oznacza to, że użytkownik może wprowadzić do programu plan jadłospisów z podziałem na poszczególne diety np. na miesiąc do przodu. Wszystko zależy tu od osoby pracującej z programem.
Tworzenie jadłospisów bazuje na wcześniej wprowadzonych przez użytkownika (lub zaimportowanych z bazy Instytutu Żywności i Żywienia) recepturach na poszczególne potrawy. Przy wybieraniu posiłku do jadłospisu możemy dokładnie określić jego gramaturę a program automatycznie przeliczy ilość wymaganych składników do zadanej gramatury nawet w przypadku, kiedy ilość wydawanej porcji będzie inna niż ta podana w przepisie na potrawę. Jest to jak widać ogromne ułatwienie oraz pomoc jaką program Diety oferuje swoim użytkownikom.
Dodatkowym udogodnieniem jest możliwość kopiowania wcześniej stworzonych jadłospisów zarówno dla jednego wydania jak i z całego dnia. Dzięki tej opcji w późniejszym etapie pracy z programem, użytkownik będzie bazował wyłącznie na kopiowaniu jadłospisów bez konieczności ich ponownego wprowadzania. Wyżej wspomniana funkcja idealnie sprawdzi się przy tzw. dekadówkach. 
Istotną funkcjonalnością programu Diety jest również to, że do każdego z jadłospisów możemy dopisać grupy żywionych (mieszkańców lub osoby zewnętrzne) dzięki czemu program wyliczy koszt żywienia mieszkańca i jednocześnie imiennie osoby z grupy zewnętrznej.  
 
Jak już wyżej wspominaliśmy, użytkownik ma możliwość zaplanowania jadłospisów wprowadzając je z datami przyszłymi. Dzięki temu i za pośrednictwem odpowiedniego zestawienia generowanego w programie Diety, będziemy mieli wgląd w aktualne stany magazynowe, stany magazynowe uwzględniające zapisane przyszłe jadłospisy oraz różnice pomiędzy tymi wartościami. Z tego zestawienia jasno wynikać będzie czy towaru wykorzystywanego przy planowanych jadłospisach wystarczy na sporządzenie wybranych receptur. 
W jadłospisach odnajdziemy także informację o składnikach odżywczych posiłku na jedną porcję. Ponad to na bieżąco mamy możliwość śledzenia składników odżywczych samej potrawy oraz składników w niej zawartych.
 

Informacje o plikach cookies

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce.